Let’s go feed the monkeys

by

 

Iedere morgen om 06:00 uur verlaten de monniken in Luang Prabang blootvoets hun klooster. Ze lopen dan een ‘bedelronde’ door de stad. Tijdens deze ‘rondgang’ bedelen de monniken hun dagelijkse voedsel bij elkaar, net zoals Boeddha dat vroeger gedaan zou hebben. De plaatselijke bevolking schenkt (offert) het voedsel, in de vorm van balletjes kleefrijst.

In onze reisgids staat een stukje over dit Boeddistische ritueel. Er staat (gelukkig) ook duidelijk bij dat dit geen ‘Hollywoodattractie’ is, of dient te worden. Ook bij een aantal van de prachtige tempels in Luang Prabang staan informatieborden die uitleg geven over de do’s & don’ts.

 • * Je bent van harte welkom om het ritueel bij te wonen, maar wel op afstand.
 • * Het offeren van voedsel doe je alleen als je het ‘gemeend’ is. Oftewel, als het bij je geloof hoort.

Ook worden er richtlijnen gegeven over het maken van foto’s.

 • * Niet te dichtbij, dat verstoort de meditatie.
 • * Geen flits gebruiken.

Toch wel erg nieuwsgierig naar het ritueel, met de vele richtlijnen, hebben we het gisterenochtend zelf bijgewoond. Vandaar ook het zwarte vlak boven het artikel, we mochten immers niet flitsen J.

Eigenlijk is het volgen van de bedelronde, zelfs op afstand, een beetje ‘ongepast’. Je bent, hoeveel afstand je ook houdt, toch aan het ‘apies’ kijken. Je vraagt je vanzelf af ‘Waar blijven ze nou? Zitten we wel goed? Wordt het zodadelijk wel licht zodat we een foto kunnen maken?’. En een flauwe grap is zo gemaakt…

Maar vooral het gedrag van onze mede toeristen, die blijkbaar niet de moeite hebben genomen de do’s & don’ts te lezen, zorgde voor kromme tenen en plaatsvervangende schaamte.

Zo werd er flink op los geflitst, liepen de toeristen in de loop van de monniken en werden de monniken bananen aangereikt. We vermoeden dat iemand ‘monks’met ‘monkeys’ heeft verward. ‘Let’s go and feed the monkeys!’ De sukkels!

PS Wij vonden de trucjes die de monniken uitvoerden om een banaan te verdienen wel tegenvallen: niet eentje sprong door de door ons meegebrachte brandende hoepel

Tags: ,

8 Reacties to “Let’s go feed the monkeys”

 1. veghel Says:

  oh, jullie zijn al vast aan het oefenen voor als jullie weer thuiskomen? Ik had toch gezegd dat je gewoon uit de vuilnisbak van de buren kunt snacken (ook gratis en dan ben je tenminste anoniem….)? anyway, ik zou bijna medelijden krijgen (maar niet echt dus) met jullie op die harde bankjes en doorgezakte bedden….en met een biertje lekker bootje varen bij een zomers temperatuurtje…..Ga je ook nog een kookclinique volgen? met een ‘chicken tonight’ kom je natuurlijk niet meer weg he Jeroentje!?!? veel plezier!
  Martijn

 2. Job Says:

  Ik zou zeggen ga in Luang Prabang op zoek naar die friet speciaal. Vanuit de avond markt het dorp uit en dan aan de rechterhand, volgens mij tegenover een aantal tempels, maar ja in LP is alles natuurlijk tegenover een tempel. Een leuk terrasje en echte friet speciaal. Zeker ook naar de grot met de budha’s en de waterval met natuurlijke pool gaan.
  Groet, Job

 3. el van vliet Says:

  Dag Jeroen en Miriam. Ook wij volgen jullie avonturen nu. kei leuk.
  El en Frans van Vliet

 4. Angelique Says:

  Ja, zeker doen wat Job zegt! Als ik me goed herinner de Kuang Si waterval, is helemaal ge-wel-dig!

 5. Ed Says:

  Hallo luitjes ver weg,

  Wat heerlijk om jullie belevenissen en avonturen te lezen. Zeker zo leuk om de tegenstelling te ervaren: wij hier warm binne bij de kerstboom en jullie avontuurlijk buiten bij de warme zon…….
  Wij wensen jullie een hele gave oud en nieuw en een gezellige start in 2008. Maak er wat van wilde ik schrijven maar ik voel en lees dat jullie er ook daadwerkelijk iets van maken! (en niet zo’n beetje ook!) En dat delen met de mensen om jullie heen, thanks!
  Groeten van de Brouwertjes!
  PS: wij gaan zo op oliebollenfeest-vakantie; eten jullie nog oliebollen?????

 6. Jeroen Says:

  seen it, done it, eaten it!

 7. Wederom Jeroen Says:

  Dag Frans en El, welkom. Leuk te lezen dat jullie onze verhalen ook volgen.

 8. jeroenmim Says:

  Tis Mim

  Die friet speciaal hebben we op ha, ha. We kwamen bij een terrasje en daar stond ineens ‘french fries special’ op het menu. BIZAR!! Maar wel heel grappig (en stiekem ook erg lekker).

  De Boeddha’s in de grot vielen een beetje tegen. Ik had verwacht dat het allemaal grotere beelden waren. Maar ’t waren allemaal ini-mini boeddhatjes. En volgens mij is er iets met de grot (denk ik). Een aantal reisbureautjes wilde er niet meer heen… (maar de tuk-tuk chauffeurs wel heel graag). Dus we hebben een leuk tripje gemaakt! (zie ook de fotolink in het artikel).

  En die waterval… DIE WAS PRACHTIG!!

  We kunnen straks kwartetten met Angie en Job en Chelle –> Mag ik van de stad Luang Prabang de waterval, friet speciaal en de boeddha grot? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: