Gletsjers en Pancake rocks

by

Na ons bezoek aan Fjordland was het tijd voor de volgende highlight: gletsjers. Het mooie aan gletsjers is dat je er niet helemaal voor naar Oostenrijk of Frankrijk hoeft. In Nieuw Zeeland hebben ze ook gletsjers. De Fox en de Franz Josef Glaciers, dus een tochtje daar naar toe was snel gemaakt.

Ook vandaag weer schitterend uitzicht, zowel op de weg naar de gletsjers toe, als bij de gletsjers zelf (klik hier voor foto’s). Nou hebben we wel vaker op een gletsjer gestaan, of eigenlijk geskied, maar dan heb je niet in de gaten dat je op een laag ijs van honderd meter staat, zoals goed te zien is op de foto (zie de twee klimmers in de rode cirkel).

De gletsers bewegen langzaam van de kust weg, hoewel ze de laatste 10 jaar ruim een kiliometer zijn aangegroeid. Op hun weg nemen ze grote brokken steen mee naar buiten. Daardoor lijkt het net alsof de gletsjers vuil zijn van roet, maar dat is gruis en gesteente. Erg indrukwekkend, zelfs van een afstand, want we zijn niet echt op de gletsjers geweest. Dat doen we op de volgende skivakantie wel weer. Jammer dat het zo’n eind rijden is naar de Alpen.

De dag erna staan de Pancake Rocks op het programma, zo genoemd omdat de rotsen eruit zien als een stapel pannenkoeken.

Het begint misschien vervelend te worden, maar ook vandaag worden onze zintuigen weer behoorlijk verwend (klik hier voor foto’s). Met vloed beuken de golven tegen de rotsen aan. Op sommige plekken is in de loop der eeuwen een zogenaamd blowhole onstaan: een gat in de rots. Als het water tegen de rots beukt, heeft het water een vluchtweg door het gat. Een mooie spuitnevel is het gevolg

Na alle mooie bezienswaardigheden zit ons rondje zuidereiland erop. Met nog een kleine week Nieuw Zeeland voor de boeg is het dus tijd om een beetje te relaxen. We gaan nog naar Christchurch en ook een duik met de zeehonden staat nog op ons verlanglijstje. Maar eerst maar eens een duik in de Golden Bay.

Tags: , , , ,

4 Reacties to “Gletsjers en Pancake rocks”

 1. Anja van Iersel Says:

  Hoi Miriam en Jeroen,

  Wat een avontuur, ik lees met veel genoegen een paar keer per week jullie avonturen. Wat is de volgende stap, Australie?

  He Mim, ik wilde je even het heugelijke nieuws vertellen dat ik een nieuwe job gevonden heb. Ik ga 2 april SAP na ruim 10 jaar verlaten en ga secretaresse spelen bij Pon Holding in Leusden en dan voor de divisie Seat. Auto’s, dus helemaal in mijn straatje en lekker dicht bij huis (27km).

  Ik heb de link naar jullie website al thuis op de computer staan dus ik blijf jullie zeker volgen.

  Ik wens jullie ontzettend veel plezier tijdens de rest van jullie mooie reis en wie weet tot horens.

  Dikke kus
  Anja

 2. Chantalla Chantalla Says:

  Ha lieverds,

  Long time no see!! En eindelijk weer eens een bericht uit Nimwege! Ik ben precies 1uur en 43 minuten bezig geweest met het lezen van jullie avonturen en 36 minuten foto’s en slideshows gekeken. Filmpjes staan voor morgen gepland!
  Wouw, wouw, wouw, wat is het allemaal gaaf zeg! En wat een heerlijke verhalen. Vind trouwens die baard van Jeroen helemaal passen bij het landschap, dus ik zou zeggen ‘go for it’, het nieuwe kapsel van Mir is inderdaad minder geschikt! Maar dat bleek ook wel uit de tweede foto, waarbij de nieuwe coupe al helemaal verdwenen was. En wat geweldig, al die natuur en dieren. Ik vond het echt een spectaculaire belevenis om walvissen te zien, zo gigantisch groot en de geluiden die ze maken!
  Als het goed lees zijn jullie nog een week of misschien twee in NZ en wat zijn dan de plannen?
  Ik heb even alle tijd om me in alle verhalen en avonturen te verdiepen, heb namelijk gisteren de behandeling gehad met radio-actief jodium. Stelde niet veel voor, gewoon een slokje ‘water’ drinken en mocht daarna ook meteen naar huis. Maar heb nu wel een aantal leefregels waar ik me aan moet houden. Sil is nu een weekje bij mijn ouders logeren en ik werk een paar dagen niet. Wel raar natuurlijk, maar ergens voelt het ook wel een beetje als vakantie! Heb nog overwogen om jullie een weekje op te komen zoeken (heb nog wat te goed!!!) maar ik mag niet langer dan een uur naast iemand zitten in het openbaar vervoer en da’s best lastig met een vliegreis van zo’n 20 uur!! En ik weet ook niet of jullie het een prettig idee vinden als ik tussen jullie in zou kruipen in jullie ‘wicked van’, alhoewel dat natuurlijk ook zijn voordelen heeft want dan kan ik als ‘Glow in the Dark’ voor een beetje bijverlichting zorgen! Nee hoor, alles prima hier, we houden het even lekker rustig. Vroeg me nog wel af of jullie op tijd terug zijn voor traditioneel tweede paasdag in Nijmegen!!?? Haha! We gaan er wel in ons eentje achter komen dat er dit jaar ook weer niets te doen is!!

  Geniet, geniet, geniet!! Maar dat hoef ik eigenlijk niet te zeggen, want het is wel duidelijk dat jullie dat volop doen!! We missen jullie wel, maar met de goedgevulde site, die ik alleen onder bijzondere omstandigheden bij kan houden, zijn jullie gelukkig toch dichtbij!

  Veel liefs van Chantalla

 3. Chantalla Chantalla Says:

  Nog even een vraagje, bij die onderste foto zie ik rechtsboven in de hoek een heel bijzonder soort beest, is het de wijdgevleugelde baardvogel!??

 4. jeroen en Mim Says:

  Nee, een huismus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: