Een half jaar op reis

by

We zijn inmiddels meer dan een half jaar op pad. Tijd voor een korte terugblik. Dachten we vooraf dat we zeeën van tijd zouden hebben, we weten inmiddels wel beter. De tijd vliegt. Inderdaad, time flies when you’re having fun. Het aantal keren dat we ergens een paar dagen zijn gebleven om gewoon wat te relaxen is dan ook op de vingers van een hand te tellen. Geen tijd, we willen de wereld zien. En daarvoor heb je dus véééééél meer tijd nodig dan de acht maanden die wij weg zijn.

Wat het reizen zo leuk maakt, zijn niet de bezienswaardigheden die we bezoeken. Dat zijn eigenlijk meer de piquetpaaltjes die onze richting bepalen. Het zijn de mensen die we ontmoeten en de onverwachte gebeurtenissen die het reizen leuk maken. De Vietnamese trouwerij, de oude Forbes, het bezoekje aan Gerard en Janna, de gespekken met andere reizigers. Dat soort dingen. De gesprekjes met de locals in Azië draaien altijd uit op geld. Men begint een praatje en een paar minuten later komt er een zakelijk aanbod op tafel. Logisch, als je niet veel hebt zit je niet te wachten op ‘Westerse small talk’. De schoorsteen moet natuurlijk wel roken. Als er al wat is gekocht kunnen de koetjes en kalfjes zonder argwaan worden uitgewisseld.

Nog een opvallend detail, wat we eigenlijk al wisten, maar nog maar eens bevestigd krijgen. Nederlanders vindt je echt overal. Het gehucht kan nog zo klein zijn, er is altijd een Nederlander. Is het geen toerist, dan is het wel een Nederlander die er een restaurtant heeft. En inmiddels weten we ook hoe je Duitsers kan herkennen: die dragen allemaal een bril. Nederlanders zijn te herkennen aan de grote schoenen. Handig die Vietnamese wijsheid. 

Nederlandse wijsheid: laat nooit een badkamer maken door een Aziaat. Veelal treffen we bij de schitterendste kamers de meest armoedige badkamer aan. Alsof men bij het gereedkomen van een nieuw guesthouse ineens bedenkt dat er nog iets is vergeten. “Och verrek, we zijn de badkamer vergeten”. Lekkende kranen, loszittende kranen, toiletpotten op een verhoging, plassen water op de toiletvloer. Eigenlijk hebben we nog nooit een badkamer gezien die voldoet aan de westerse norm. Zo zaten we gisteren nog in een schitterend huisje, met een van de beste badkamers die we tot nu toe gezien hebben. Maar ook hier bleef de toilet doorlopen, konden we het water alleen of heel warm of koud krijgen (warm water is met dit weer natuurlijk een overbodige luxe…) en stonden de plassen na het douchen urenlang op de vloer. Lang leve de teenslippers.

Teenslippers. Nog zo’n fenomeen. Kochten we in Nederland nog sandalen met een dichte neus, zodat onze tenen beschermd blijven (aanschouw een willekeurige stoep in Azië en onze voorzorgsmaatregel wordt begrijpelijk), inmiddels lopen ook wij het liefst te slefffen op het lokale schoeisel (Azië en Oceanië). En gaat er eentje stuk, dan koop je voor een habbekrats een paar nieuwe. De grootste maat die er is uiteraard.

Het reizen lijkt ons tegenwoordig ook lang zo avontuurlijk niet als vroeger (afhankelijk waar je reist uiteraard). Bijna iedere westerse reiziger heeft een laptop bij zich (ook wij zijn schuldig), dus contact met het thuisfront kan op ieder moment van de dag worden gemaakt. Bijna dagelijks loggen we in of er nog iemand heeft gereageerd op onze website en te kijken of we nieuwe email hebben ontvangen. En reken maar dat we balen als dat niet het geval is. En we balen ook als de internetverbinding weer eens zo traaaaag is, dat we niet eens op onze eigen site kunnen, zoals we vaak hebben ervaren in Vietnam (eigenlijk hadden we dit artikel willen posten toen we precies een half jaar weg waren, maar de internetverbinding was te traag, ook in Indonesië is de snelheid niet altijd even goed).. Toch wel even anders dan, pak ‘m beet, 10 jaar geleden. Dan was het brieven schrijven en maar hopen dat er een briefje terug kwam bij de post restante op het postkantoor in een of andere uithoek. We vonden het dan ook maar wat leuk om in Auckland verwachtingsvol naar het postkantoor te gaan en daar ons post restante carnavals- en snackpakket aan te treffen.

Geld of cheques wisselen is tegenwoordig ook niet meer nodig, want in ieder gehucht is wel een geldautomaat. Soms kunnen we daar niet meer dan 35 euro aan lokale valuta opnemen. Maar de tijden dat je met een stapel girocheques naar het postkantoor 150 kilometer verderop moest om cheques te wisselen voor locale valuta zijn toch echt definitief voorbij (en niet alleen omdat girocheques niet meer bestaan). Althans, dat is de situatie in Azië, Ocenië, Noord-Amerika en Europa. Over Afrika en Zuid-Amerika kunnen we nog geen uitspraak doen.

Ook zijn we zelden de enige toerist (behalve tijdens onze rit met de easy riders). Backpackende reizigers tref je, net als Nederlanders, overal aan. Veelal net van school of afgestudeerd. Soms net als wij, middelbare leeftijd en hun banen opgezegd en heel soms 55+, genietend van de vut of pensioen. Maar alleen ben je nooit.

Komende twee maanden zullen we naast Indonesië en Maleisië nog Peru en Bolivia bezoeken. Eens kijken of ze daar geldautomaten hebben, of dat we toch 150 kilometer moeten reizen naar het postkantoor. We zijn inmiddels al een dag op Java en hebben de afgelopen 2 dagen geen toerist meer gezien, dus het begint er op te lijken.

Tags: , , , ,

7 Reacties to “Een half jaar op reis”

 1. Martijn Says:

  Het kan niet op he? maar, iedereen krijgt wat ie verdient! schijnbaar ken ik jullie na 12 jaar dus nog niet zo goed………:). Ben benieuwd welke eilanden jullie in indonesie gaan bezoeken en pas maar op met ‘lieve oude indo mannetjes’…..ben in indonesie welles achterna gezeten door zo’n ‘gestoorde’ opa die mij een prachtige ‘picture’ ‘picture’ wilde laten maken van zijn sawa……vervolgens moest er wel flink gedokt worden en heb moeten rennen of mijn leven ervan afhing! Als je de ‘Inca’-trial in Peru wilt lopen dan zou ik um nu maar alvast boeken (ivm beperkte toegang moet die schijnbaar maanden vantevoren geboekt worden). Tja, …..lang leven het toerisme!
  Enjoy!
  Martijn

 2. Henri Says:

  Ik heb nog een REISTIP als je geen Nederlanders wil tegenkomen: ga naar Zeeland, 150 km van Eindhoven vandaan, dus niet verwarren met Nieuw Zeeland ! Ik ben er in mei nog geweest, het stikt van de Duitsers en Belgen en een verdwaalde Limburger, maar ….. geen Nederlanders !

 3. Marco Says:

  Een half jaar onderweg en jullie staan nog steeds even stralend op al die foto’s als aan het begin. Wat een ervaring zeg. Jullie site bekijken is telkens weer een minivakantie beleven vanachter je pc. Hier breekt nu even een moessonregen los na een broeierige dag. Wij zijn met de kids dit weekend een wereldreis in Nederland gaan maken: naar Groningen. Jeroen jr. vroeg: gaan we nu net zo ver als de grote Jeroen? Ja bijna net zo ver… haha Met twintig omleidingen onderweg leek het er wel op. Ik lees dat Tinus nog wat goede tips heeft, ik ben wel benieuwd waaom hij nu zo hard moest rennen voor een oud Indomannetje… Hebben ze trouwens ook slippers maatje 47 of moet ik die zelf maar meenemen als ik ooit eens die kant op ga…? De krant lezen op zo’n krappe plee gaat mij met mijn twee meter zeker niet lukken denk ik.. Morgenochtend toch weer een reden om van de Hollandse welvaart te gaan genieten…Veel plezier weer Marco

 4. henny de vries Says:

  Dinsdag 3-6 2008
  Weer even een babbel uit het Madese.
  Ik kan niet zeggen dat het elegant is zo,n schoonzoon op het toillet. maar wel makkelijk afzetten zo met de knietjes tegen de muur.
  Veder weer een heel verhaal om te lezen.
  We houden het wel bij hoor.
  Vannacht en van morgen weer regen [goed voor de plantjes ]
  Maar de regen tonnen zitten ook vol dus we komen niet tekort.
  Na een half jaar zou je niet meer weten hoe een Hollandse regenbui aan voelt ik kan het jullie vertellen :koud en nat.
  Dikke knuffel en tot een volgende keer s,pa en moes.

 5. Jeroen Says:

  Dat is balen zeg. Reizen we de hele wereld af, blijkt dat ze in Nederland ook gewoon moesonregen hebben, hoeven we niet naar Nieuw Zeeland om de Nederlanders te ontvluchten (sterker nog, die zitten allemaal daar) en kan je in NL gewoon de krant lezen op het toilet. Hier gebruiken we de krant op het toilet ergens anders voor!

  Maar even snel het Incapad boeken, anders hebben die andere 175 Nederlanders onze plek al ingepikt.

 6. Chantalla Chantalla Says:

  Ha Jeroen en Mir,

  Gefeliciteerd met jullie halfjarig reisjubileum! Toch een hele prestatie! Mooi om alvast even een tussenevaluatie te lezen. En ook interessant op de verdere plannen te horen.
  Die foto van Jeroen met blote billen vind ik toch wel shocking, hebben we voor niks altijd op vakantie voor de deur staan roepen ‘Are you desent?’!!!(hoe schrijf je dat? Nou ja, jullie weten wat we bedoelen!)
  Hier in Nederland hebben we op het moment ook niet veel te klagen, de weekenden zijn steeds heerlijk ’s zomers, ieder weekend vakantie dus!
  En de EK gaat natuurlijk ook weer starten, NL is al weer vrij oranje aan het worden! Maar goed, met een laptop op zak is dit natuurlijk ook weer oud nieuws!
  Veel plezier daar en de groetjes aan de NL’ers!

  xxx Chantal

 7. Sebastiaan Says:

  hoi! Ik heb een tijdje niets van mij laten horen en dacht, hé, Mim en Jeroen zijn ook nog onderweg…:-)
  Het blijven toch leuke verhalen en mooie foto’s! En alles zit jullie mee. Zien alles wat er maar te zien valt op de plekken waar jullie komen. Gaaf! Het is jullie gegund!
  Wat lees ik? Ook nog “even” wat landen in Zuid Amerika bezoeken! Echt heel goed zeg!
  Het weer in Nederland is nog niet echt top voor het ballonseizoen, maar heb er toch wel al een paar in het logboek kunnen bijschrijven. Een paar rustige vaartjes, maar ook een paar spannende, veel wind vaartjes…;-)
  Het verbouwen van de flat gaat ook nog steeds gestaag door…begin toch wel het einde in zicht te krijgen…en het einde van mijn Latijn ook wel…hehehehehe…zeven dagen in week aan het “werk” vanaf februari…maar ja, je moet er iets voor over hebben hè! 😉
  En ik wilde nog wel rustigjes aan doen nadat ik 8 maandjes er tussenuit was geweest…hehehehehehe…lekker centje sparen om er volgend jaar maar weer zo’n tijdje tussenuit te gaan. Eens in de twee jaar….hahahahahhahahahahaha….
  Later!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: