Euh… weet u zeker dat dit veilig is?

by

Martijn, een trouwe lezersvriend, gaf de tip om naar Papandayan, een gebied met veel vulkanische aktiviteit, te gaan. En zoals het brave wereldreizigers betaamt, doen we dat natuurlijk 😉 Papandayan kun je bereiken vanuit Bandung. Daarom reizen we vanuit Yogya, met de ‘eksekutif’ trein, naar deze vierde grootste stad van Indonesie. Maar liefst twee miljoen inwoners wonen er, we zijn benieuwd!

Als we in Bandung aankomen, zoeken we eerst een hotel. Volgens de Lonely Planet is onze ‘eerste keus’ erg schoon maar wel een beetje ‘troosteloos’. En inderdaad wat is het hier troosteloos (en vies)! Jeetje, ze kunnen gratis Prozac bij de kamers verstrekken! We zoeken dus nog maar even verder… Inmiddels worden we vergezeld door een ‘gids’ die ons best een ander hotel wil laten zien. De jongen (Ajat) werkt bij het ‘tourist information’ vertelt hij. Hij loodst ons snel naar een hotel een straat verder. Het hotel van Ajat is brandschoon en eigenlijk best charmant! Dankjewel Ajat!!!

Als we zijn ingecheckt, vraagt Ajat of hij wat mag vertellen over de tour die hij verkoopt. Dat mag –> als zijn tour net zo goed is als zijn hotel. En zo worden we de volgende morgen om 08:00 uur opgepikt om nar de Papandayan te gaan. Niet in de oorspronkelijke tour van Ajat maar in Indonesie is de klant koning 😉

Als we de parkeerplaats onder de Papandayan bereiken, zien we een berg vol stenen met een aantal rookpluimen erop. Daar gaan we heen! Met nog een extra gids, lopen we naar boven.

Onderweg komen we een zwalvelboer tegen. Hij haalt zwavel van de berg om beneden in het dorp te verkopen. Zwavel wordt gebruikt als schoonheidsmiddel, gezondheidsmiddel en medicijn. Best een gevaarlijke baan want in 2006 is de Papandayan nog uitgebarsten. Bij de eerste stop horen we het geluid van een straalmotor. Dat geluid is het gas wat uit de berg ontsnapt vertelt Ajat. De gaten waar de zwavel ontsnapt zijn dan inderdaad al duidelijk te zien.

We gaan verder omhoog en staan plotseling naast een kokende modderpool. In Nieuw Zeeland hebben we ook kokende modder gezien. Maar daar stond er nog netjes een hek omheen. Hier staan we van een halve meter afstand naar de borrelende massa te kijken… Jeetje!!!

De volgende stop is bij een gierend zwavelgat. Het blaast, sist en spuit aan alle kanten. Tjonge, dit is wel heel erg indrukwekkend! En als de wind even ‘de verkeerde kant’ op staat ook erg benauwd! We zijn blij dat we geen zwavelboertjes zijn 😉 uche, uche!!

Na nog veel meer zwavelgaten lopen we weer naar beneden voor lunch. Gisteren is met ‘groot omhaal’ een lunch aangeboden. ‘Is included in the price’. De lunch bestaat uit een bordje noodles bij een stalletje. ‘Is very clean’ vertelt Ajat. Mmmmm op hoop van zegen dan maar, want wij hebben normaal toch een andere ‘standaard’.

Na de lunch staan er rijstvelden op het programma. We lopen met Ajat een route over dijkjes door een prachtig terrasvormig dal. Wat een foto opportunities zijn er, het is hier werkelijk prachtig!

Miriam verliest haar evenwicht en stapt met een voet in een rijstveld. Inderdaad! niet handig zo’n blubberklomp aan je voeten 😉 We lopen naar een klein dorpje waar de dorpsbewoners nieuwsgierig komen kijken wie er op bezoek is. Ze poseren, verlegen lachend, voor onze camera. Maar als we teruglopen naar de auto worden we vergezeld door het halve dorp. Ze vinden het toch wel heel interressant die twee grote Hollanders.

Het boertje, wat de hele route is meegelopen, wil graag nog een foto ‘alleen met Mim’. Prachtig vindt ie het om, op het schermpje van onze camera, te zien hoe groot zij is. En hij heel klein… We beloven de foto’s bij te bestellen in Bandung. Ajat kan ze dan op zijn volgende trip overhandigen. Een brede glimlach en een uitgebreid handenschud ritueel zijn het gevolg.

De laatste ‘stop’ van onze tour is de ‘hotpool’ bij een resort. Hier plonzen we in een groot zwembad gevuld met het warme water uit de ‘thermische bergen’. ‘Vroeger’ (voor 2006) kon er ook op de Papadayan ‘gepoedeld’ worden. Maar tegenwoordig kan dat niet meer en ‘moet’ men naar een resort. Het water is erg warm en we worden er heerlijk loom van. We kunnen straks zo in ons bedje rollen!

Tags: , ,

3 Reacties to “Euh… weet u zeker dat dit veilig is?”

 1. henny de vries Says:

  Hallo lieve wereld reizigers
  Dit is dus voor vandaag mijn tweede babbel ik heb het er maar druk mee.Maar wat een mooie foto,s weer die ik zag.
  vooral van die zwavel bergen.En bij die rijstvelden dat liep wel moeilijk zeker?Maar met uitspoelen en zulke temperaturen waren ze zeker zo droog.
  Ja als je het verschil ziet in lengte tussen de Indo,s of jullie dan ben je wel een beziens waardig heid.
  Zal ik oom Piet sturen dat is nog meer de moeite.maar die zijn nu naar Italie dus dat zal moeilijk gaan.
  Hier gaat alles zij gangetje het weer is goed dus geen klagen.
  Dit was het weer voor zover.een dikke knuffel voor jullie en tot de volgende keer van s,pa en moes.

 2. Martijn Says:

  Cool zeg dat jullie naar de papandayan zijn gegaan! ik vond het ook een wonderbaarlijke wereld, maar ik was blij toen ik weer beneden was want echt vertrouwen doe je die ‘rokende, ronkende en borrelende’ berg toch niet…..super! ben benieuwd naar het vervolg van de reis
  enjoy
  martijn

 3. Erwin Says:

  Prachtig! Wij gaan volgende week naar Bandung en zouden graag een uitstapje naar de Papandayan doen. Mag ik vragen in welk hotel / bij welke gids (contactgegevens) we terecht kunnen voor deze excursie?
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: